Rechten


Zojuist heb ik de drukproeven zitten lezen van een schokkend boek waaruit blijkt dat in Duitsland oude en nieuwe nazi's met elkaar samenwerken, dat er uitgebreide contacten bestaan tussen in dit opzicht gelijkgestemden in de oude en de nieuwe wereld inclusief Zuid-Amerika. Het is gruwelijk te lezen wat daar rechts-extremistisch allemaal gaande is zonder dat er effectief wordt ingegrepen. Als het aan deze gekken ligt dan begint het Vierde Rijk morgen. Dat zo hele bevolkingsgroepen hun rechten zouden worden ontzegd vermag de wereld nog steeds niet echt in actie te brengen.

En dan sla ik Vrij Nederland open en valt mijn oog op 'Denying the Holocaust' (Deborah Lipstadt, Penguin). Dit boek bevestigt nog eens dat in de VS ook voldoende rechtse kiemen liggen om die banden met Duitsland geloofwaardig te maken. Uit een onderzoek in 1992 bleek dat 22% van de Amerikaanse volwassenen het mogelijk achtten dat de holocaust nooit had plaatsgevonden. Overigens wist nog eens 33% niet eens wat het woord betekent! Na al dit geweld lijkt het wel erg pathetisch om het over andere rechten te hebben.

Zo las in die zelfde Vrij Nederland dat al in 1966 de Unesco aan de rechten van de mens het 'recht op stilte' toevoegde! Nooit geweten, maar ik kan het er wel van harte mee eens zijn. Wel vraag ik me eerlijk gezegd af of dit recht ook daadwerkelijk is op te eisen in onze van met name auditieve stimuli vergeven Westerse wereld. Een proces aanspannen tegen elke restauranthouder die ons op ongewenste muziek vergast, tegen elke winkelier die ons met muziek op slinkse wijze meer geld uit de zak wil kloppen dan we anders zouden uitgeven, tegen de tandarts die denkt dat we rustig worden van 'easy jazz'? Ik weet het nog niet zo net.

In het voorjaar van dit jaar kwam muziek in een winkelstraat weer eens in het nieuws, deze keer in Harlingen. Muzikant ter stede Henk Visser begon een eenmansactie en merkte terecht op dat 'de gemeente toch ook geen jenever door het drinkwater mengt om de mensen rustig te krijgen.' De gemeente daar kwam na deze en andere klachten met de 'oplossing': het volume moest onder de 50 decibel blijven. In de praktijk zal de muziek dan door het omringende verkeerslawaai vrijwel onhoorbaar zijn! Gelukkig ben ik geen getuige geweest van die moordlustige televisiekok die meende een authentiek Romeins recept te moeten maken door voor de camera een aantal muizen in rode wijn te verdrinken. De man in kwestie is inmiddels zelfs twee maal veroordeeld voor dit misdrijf.

Hoewel er heel langzaam een beetje verbetering in komt, heeft het dier in het culinaire en daarmee tevens agrarische circuit nauwelijks of geen rechten. Eerlijk gezegd vind ik het een zwakke zet om uitgerekend Obelix te gebruiken - hoewel, hij had dus wel gelijk met zijn 'Rare jongens, die Romeinen' - voor een pro-vleescampagne. De wereld zou een stuk schoner en gelukkiger (geen honger meer!) zijn als de mens stopte met vlees te eten.

Eerder deze maand werd in het Parijse Centre Pompidou een kunstwerk (nou ja) van Huang Yon Ping verboden door de politie. Spinnen, slangen, schorpioenen en padden aten elkaar hierin op om de wet van de jungle aanschouwelijk te maken. Men sprak van dierenmishandeling. Daar ga ik verder niet over oordelen, want ik ken de omstandigheden niet, maar hypocriet vind ik het wel. Wat men in de slachthuizen niet ziet, bestaat niet?

In Amerika wil een orkestlid dat het stuk Peter en de Wolf (Prokofjev) wordt geboycot omdat daarin de rechten van de wolf worden aangetast: die wolf wordt in dit sprookje niet doodgeschoten als hij eenmaal is gevangen, maar naar de dierentuin gebracht...

PRISKA FRANK


©St. NoPapers

Terug naar overzicht