terug

DAGBOEK VAN EEN KIEZER III

Woensdag 8 januari 2003

Ik kijk op de klok. Het is 0uur07. Het is dus al: Woensdag 15 januari 2003 Tweederde van de race zit er op. Het is nog maar één week tot de Dag Des Oordeels!
Dat het parcours zwaar is, valt af te lezen aan de gezichten van de deelnemers: Per dag groeien de wallen onder de ogen van de politici. Toch wordt er nauwelijks nog iets nieuws verteld. Alle posities zijn al ingenomen. Tot de finish is er eigenlijk nog maar één grote vraag... Wie o wie is de kandidaat-premier van de PvdA?
===
Ik zap naar RTL4. Daar begint net de herhaling van BvD&M: Jan Mulder heeft als nieuws van de dag een fragment uit Netwerk: Gerrit Zalm moet voor een bijstandsmoeder en haar kinderen boodschappen doen en het avondeten koken. In de supermarkt staat hij vol verbazing naar de groenteweegmachine te kijken, waar hij zojuist witlof op heeft gelegd... en toen?
(…en dan te bedenken dat zo'n apparaat voor de rest exact hetzelfde werkt als een stemmachine... nou ja, exact hetzelfde: bij een stemmachine staan er geen plaatjes bij de namen van de lijsttrekkers...)
Gelukkig voor de heer Zalm, komt er een behulpzame vakkenvuller bij, die vraagt of hij kan helpen. De voormalige minister van financiën gaat gretig op het aanbod in en staat vol bewondering toe te kijken, hoe de vakkenvuller eerst op het knopje 'witlof' en vervolgens op het knopje 'bon' drukt.
En warempel! Er draait zo waar een bon uit het apparaat, die de vakkenvuller in één beweging op het zakje met witlof plakt... Zalm staat er met open mond naar te kijken...
===
Rutger van Santen doet in Goedemorgen Nederland een oproep aan al zijn collega's van de pers om 'uit respect voor Pim Fortuyn' dit weekend NIET mee te gaan met het vliegtuig van de LPF. Die partij heeft namelijk de complete Nederlandse pers uitgenodigd, om te registreren, dat zij op bedevaart gaan naar het graf van Pim Fortuyn, om zich daar 'te bezinnen'... (ahum: bezinnen? met hijgende camera's en microfoons in hun rug?) Oftewel: De LPF gaat dit weekend letterlijk campagne voeren over het lijk van Pim Fortuyn.
===
Het NOS-journaal: De wapeninspecteurs hebben nog steeds geen verboden wapens gevonden.
De reactie hierop van George W. Bush: "So far I haven't seen any evidence that he's disarming. Time is running out for Saddam Hussein."
???Wat is dat voor een debiele redenering???
Er is niets gevonden dus er is ook geen bewijs dat er niets is? Met zulke tendentieuze redeneringen kun je werkelijk op elk moment tegen elk willekeurig land een oorlog beginnen. Als je zo nodig oorlog wil voeren, zonder dat je vindt dat je daar argumenten voor nodig hebt, ZEG dat dan gewoon eerlijk en stuur dan verdomme niet via de VN eerst wapeninspecteurs naar Irak, in de hoop dat ze iets vinden, zodat je voor de buitenwereld alsnog een argument hebt!
===
Peilingen! Verse peilingen! Komt dat zien: Bij 2Vandaag is het CDA nog de grootste, bij SBS6 is de PvdA de koploper in de virtuele verkiezingsrace. De SP en GroenLinks worden in beide peilingen grotendeels opgegeten door de PvdA. Op zich is dat niet echt verrassend: "klein links" was nog nooit zo groot als de afgelopen jaren. In de peilingen van vorig najaar, waren GL en SP gezamenlijk zelfs groter dan de PvdA.
Maar tja... sinds Bos na het RTL4-debat werd uitgeroepen tot winnaar, is de hype Marijnissen (die volgde op de hype Balkenende, die volgde op de hype Fortuyn) blijkbaar opgevolgd door de hype Bos...
===
"Job Cohen ontwijkt premiersvraag in Amsterdamse gemeenteraad."
Bos speelt het publicitair gezien perfect met het uitstellen van het noemen van de naam van de kandidaat-premier: Alle politieke programma's gaan nog maar over één kwestie en één partij: Wie wordt er premier als de PvdA de grootste partij wordt...
Bij elke stap die Bos dezer dagen buiten de deur zet, verdringen de camera-mensen zich om hem heen: 'Zegt-ie't of zegt-ie't niet?
===
Bij Nederland Kiest zijn Gerrit Zalm en Wouter Bos te gast. Van Nieuwkerk en Rottenberg benadrukken hoe 'verliefd' die twee op elkaar leken, toen ze nog minister en staatssecretaris waren op het ministerie van financiën. En nu... spelen ze tijdens de campagne ineens dat ze elkaars tegenpolen zouden zijn...
Toch zie ik bij de één-op-één debatten tussen Zalm en Bos altijd weer die oude werkverhouding: Zalm blijkt tegenover zijn vroegere medewerker ineens veel minder zenuwachtig, terwijl Bos juist iets van zijn zelfvertrouwen lijkt in te leveren.
===
De VVD blijft samen met het CDA in koor schreeuwen, dat zij meer stemmen verdienen dan er nu in de peilingen worden beloofd. Waarom? Omdat dat goed zou zijn voor het land...
Jaja... dat hebben we de afgelopen maanden gezien: Balkende I, het rampkabinet van de eeuw.
Slechts 87 dagen missionair. Vele rechts-populistische proefballonnen en (gelukkig!) weinig beleid.
Welke argumenten hebben VVD en CDA nou eigenlijk, dat een regering van hun tweeën goed voor het land zou zijn?
Ja, ze roepen telkens weer 'de staatsschuld' en beweren dat de PvdA foute berekeningen zou hebben gemaakt. En ja, de PvdA komt er dan weer mee dat juist de VVD foute berekeningen heeft gemaakt. En tussen twee haakjes beweert de VVD op haar beurt dat het CDA eigenlijk ook foute berekeningen heeft gemaakt.
Maar al dat gegoochel met cijfers... economen die het beter horen te weten dan ik, beweren in opinie-artikelen dat er qua staatsschuld op de lange termijn juist nauwelijks verschil is tussen de programma's van de drie grote partijen. Dat zal ik dan maar geloven, maar wat mij betreft mogen ze voor lijsttrekkersdebatten sowieso al die cijfers opbergen. Iedereen weet immers dat:
1- In Nederland geen enkel verkiezingsprogramma, dus ook geen enkele begroting uit zo'n programma, letterlijk wordt uitgevoerd. Er wordt een regeerakkoord vol compromissen afgesloten en vervolgens wordt daar weer een geheel nieuwe begroting bij gemaakt.
2- De economie en daardoor ook de staatsschuld, zijn NOOIT NOOIT NOOIT te voorspellen.
Vanavond lekte er bijvoorbeeld 'toevallig' via NOS-teletekst een tegenvaller uit van... 1,5 miljard euro... Dus wat heeft het dan voor 'n zin om te neuzelen over het financieringstekort in 2007?

Donderdag 16 januari 2003

Ik moet vannacht ergens rond half één in slaap zijn gevallen. Het laatste dat ik mij nog kan herinneren is, dat ik zat te wachten op de herhaling van BvD&M.
En toen werd ik zojuist, om 7uur30 wakker in de stoel, terwijl de televisie nog op RTL4 stond... dat betekent dus dat ik vannacht 7 uur lang heb geslapen...
Hoera! Een record voor dit jaar!

Bij Goedemorgen Nederland is Wouter Bos te gast. Morgen komt er meer duidelijkheid over de kandidaat-premier van de PvdA.
===
Op RTL-Z is er een reportage vanuit een goudmijn in Zuid-Afrika. 'Wie nog gauw even rijk wil worden aan de oorlogsdreiging in Irak, doet er goed aan om nu goudstaven te kopen.'

Rijk worden aan de oorlogsdreiging. Goudstaven. Dat valt voor RTL-Z-begrippen nog mee: Een paar maanden geleden werd er op deze zender aan beleggers geadviseerd om vooral in de militaire industrie te investeren... met het oog op de mogelijke oorlog in Irak kon dat weleens... sorry, ik zit hier te braken. Ik moet even een emmer water en een doek pakken. Het lijkt mij niet raadzaam voor mijn gezondheid om verder te typen over die tip...
===
'Eigen Huis tegen plannen PvdA en SP' zo meldt NOS-teletekst-pagina 101. Is dat nieuws? Dit is toch een opmerking van het niveau 'Schiphol tegen plannen van Groen Links' of 'FNV tegen plannen VVD'. Het zou pas nieuws zijn als zij blij zouden zijn met die plannen!

In 2vandaag is er een reportage over dit onderwerp. De woordvoerder van 'Eigen Huis' komt met het schokkende nieuws dat door de voorgestelde maatregelen de waarde van veel huizen weleens kon dalen...
Waaaargh! Dat is juist één van de twee doelen van de maatregelen! Mede als gevolg van het feit dat Nederland dat vreemde aftrek-systeem heeft, zijn de huizen in dit land de afgelopen decennia belachelijk duur geworden en voor de meeste nieuwkomers op de huizenmarkt onbetaalbaar.
En daaruit volgt het tweede argument voor de PvdA- en SP-plannen: Op dit moment subsidieert de overheid, via een maatregel, die eigenlijk als doel heeft, om het eigen huis-bezit te stimuleren, juist de leningen van veel mensen, die ook zonder de hypotheek-aftrek met alle gemak een eigen huis zouden kunnen kopen.

Verder in 2Vandaag: 'Gelooft u nog in de maakbare samenleving?'
Wouter Bos: 'Niet meer in de zin van een samenleving die maakbaar is door één politicus of één politieke partij. Maar als iedereen, elke burger zijn best doet voor een leefbaardere samenleving...'
Wat een meelijwekkend naïef geklets. Ik weet het wel: Als links politicus hoort het erbij om deze naïeve hoop in het openbaar uit te spreken… maar… natuurlijk is 'de samenleving' niet maakbaar. Het gaat niet om één samenleving. Het gaat om miljoenen mensen die, als het er op aan komt, als kikkers alle kanten op kunnen springen. Je kunt en mag als politicus alleen maar hopen dat je een groot deel van die mensen mee krijgt in jouw richting.
En dan zul je als politiek die richting nog telkens aan moeten passen, om steeds voldoende mensen achter je aan te krijgen.
Zelfs als je met 99% van de mensen afspreekt om linksaf te slaan, dan zal er uit die ene procent die over is, iemand opstaan, die laat zien dat het voor een groot deel van die 99% uit eigen belang veel beter is om rechtsaf te slaan... en voor je het weet...

Dat de samenleving niet maakbaar is, is maar goed ook: Kijk maar naar de geschiedenis en wat sommige mensen van plan waren met de samenleving, waar zij aan de macht kwamen…

Vrijdag 17 januari 2003

Zalm is aan de eindsprint van zijn verkiezingscampagne begonnen en hakt in een interview met De Telegraaf in op Bos en Cohen. Zo noemt hij Bos 'een leugenaar' en beweert hij daarnaast dat 500.000 mensen te maken krijgen met de nieuwe hypotheekrente-regeling, die de PvdA voorstelt. 500.000? In hoeveel tijd? In 33 jaar en 4 maanden misschien? Een bank berekende eerder immers dat er jaarlijks 15.000 mensen op achteruit zouden gaan door de nieuwe regeling...

Ook noemt Zalm de mogelijke PvdA-premierskandidaat Cohen 'slappe hap' op het gebied van integratie. Job Cohen slappe hap?
Persoonlijk herinner ik me vooral het grote verzet dat zijn harde immigratiebeleid opriep, toen hij nog staatssecretaris was. En nu is Cohen ineens 'slappe hap'? Omdat hij niet schreeuwt dat Nederland vol zou zijn? Omdat hij weigert om bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten? Die man heeft de hardste asielwet in de geschiedenis van Nederland op zijn naam staan... maar de tijdgeest is de afgelopen anderhalf jaar blijkbaar zo snel gegaan, dat dat nu alweer 'slappe hap' is...

'Slappe hap' is voor mij een politicus die 8 jaar lang één van de toonaangevende gezichten van een kabinet was, al die tijd ook uitzit en vervolgens... zich binnen een paar dagen aansluit bij de grote menigten… nee, zelfs op kop zou willen gaan lopen van die menigten, die dat voormalige kabinet het liefst zouden lynchen...
===
Het vier uur-journaal vanmiddag, was helemaal vrij van verkiezingsnieuws. Volgens mij was dat daarmee het eerste journaal van dit jaar. Ook op de journaalredactie worden ze blijkbaar verkiezingsmoe.
===
NOS-teletekst: 'Balkenende: Zalm te hard voor Bos.'

2Vandaag: Een debat tussen Balkenende en Bos. Er wordt Bos gevraagd of het CDA volgens hem oog voor de zwakkeren in de samenleving heeft. 'Niet als je kijkt naar de afgelopen maanden... ' ...en vervolgens blijkt hij voor de zoveelste keer geen ander thema en geen ander argument te hebben dan 'de ziekenfondspremie'... Hoewel ik het helemaal met Bos eens ben, dat ziektekostenpremies naar draagkracht horen te worden betaald, word ik onderhand zo moe van zijn eindeloze herhaling van dit onderwerp, dat ik bijna de neiging krijg om het met hem oneens te worden...

Waar ik ook erg moe van word bij Bos:
'U hebt eerder aangekondigd dat u de naam vanavond bekend zou maken?' 'Nee, ik heb gezegd dat ik er vanavond iets over zal zeggen.'

In Nederland Kiest een volgende aflevering van de soap.
Bos: "Ik had beloofd om vanavond iets te zeggen over onze kandidaat-premier en ik zal die belofte dan ook nakomen. De naam van onze kandidaat... zullen wij zondag... of op zijn laatst maandag bekend maken..."
Marijnissen en Halsema ergeren zich duidelijk aan dit spel. De SP geeft wel duidelijkheid: 'Als wij de grootste partij worden, ben ik de kandidaat-premier!' zo schreeuwt Marijnissen.

Zaterdag 18 januari 2002

9uur45. Ik pak de krant en... het staat er met chocoladeletters op gedrukt:
'Balkenende: Kabinet met PvdA kan'...
???
Waarom is dit nieuws?
Of beter gezegd: Waarom heeft de heer Balkenende zich de afgelopen weken zo hypocriet gedragen? Binnen het CDA stond hij altijd al bekend als een voorstander van samenwerking met de PvdA, met name vanwege zijn afkeer van het liberale wereldbeeld. Tot in mei 2002 leek hij zelfs een voorstander van een PvdA/CDA/GL-coalitie en heeft hij op de achtergrond gesprekken plaats laten vinden, die zo'n regering na de verkiezingen snel mogelijk moesten maken.
Maar toen... toen kwamen de boze mensenmassa's de straat op en... durfde niemand het meer aan om de LPF buiten de regering te houden...
De gevolgen zijn bekend: Een rampkabinet.
Dus je zou zeggen: Okay, nu is het dus tijd voor die gedroomde PvdA/CDA(/GL)-coalitie.... maar nee: Balkenende schreeuwde de afgelopen weken met iedereen mee dat het programma van de PvdA te weinig veranderd zou zijn, sinds mei 2002... maar... het was toch dat programma dat hij goed genoeg vond om mee samen... nou ja... politiek blijft een vreemd spel.
===
Het is de laatste zaterdag voor de verkiezingen, dus bij Tros-kamerbreed zijn eindelijk de lijsttrekkers te gast: De Graaf, Halsema, v.d. Linde, Marijnissen en Rouvoet.
Een vraag aan v.d. Linde: 'Wanneer maakt u de kandidaat-premier voor Leefbaar Nederland bekend?'
Thom de Graaf maakt de ultieme D66-opmerking: 'Laten wij Nederland eens een beetje radicaal veranderen.' Jaja, een beetje radicaal...
===
De opener van het 18uur journaal: VVD-voorzitter Eenhoorn... (wat? is de VVD niet zo slim geweest om hem minstens tot 23 januari te verbannen naar Paaseiland of hem tot die datum huisarrest te geven, gekneveld, de handen en de voeten vastgebonden aan aambeelden, onderin zijn eigen kelder?) ... verklaart dat de VVD en het CDA gewoon weer de LPF erbij moeten nemen, in een nieuwe regering, als ze met z'n tweeën geen meerderheid halen...
Dat betekent dus dat deze verkiezingen, die waren uitgeschreven, omdat het kabinet was gevallen, omdat er niet met de LPF te regeren viel... dan eigenlijk overbodig zijn?
Als het zo zou gaan, wordt het tijd dat die twee partijen de D uit hun naam weggummen...
===
Jan-Peter Balkenende heeft een oplossing voor het premiersprobleem bij de PvdA: Als het echt zo moeilijk is om de naam van hun kandidaat bekend te maken... waarom laten ze dan niet gewoon de huidige premier zitten als de PvdA de grootste wordt...?

Zondag 19 januari 2003

Vandaag is het dan De Dag. Vandaag gaat het dan eindelijk gebeuren. De Grote Vraag die elk programma over de verkiezingen de afgelopen week heeft verpest, zal 'nog voor de middag' beantwoord worden: Wie o wie is de kandidaat-premier van de PvdA?

NOS-teletekstpagina 101: 'PvdA geeft om 14uur15 uitsluitsel'. Dat is NIET voor de middag... zijn ze soms bang voor de reacties in Buitenhof?
Het uitsluitsel van Bos zal live op TV zijn, in de vorm van een extra journaal.
===
In Buitenhof is er een discussie over bureaucratie. De VVD en het CDA rekenen zich in hun begrotingen namelijk rijk, door respectievelijk met honderden miljoenen en zelfs miljarden te bezuinigen op bureaucratie. En dat terwijl de praktijk juist leert dat het afschaffen van bureaucratie in eerste instantie meer kost dan het oplevert… Terwijl in tweede instantie maar al te vaak blijkt, dat de afgeschafte regels en afdelingen van de overheid... eigenlijk toch wel een belangrijke functie hadden. Oeps...

Even later wordt JP Balkenende geïnterviewd door Paul Witteman. Witteman confronteert Balkenende met uitspraken en standpunten van hemzelf, uit het verleden, waaruit een grote afkeer van de VVD spreekt... en andere uitspraken waarin hij de PvdA oproept om zich los te weken van de VVD en 'het liberale denken' en met het CDA te gaan regeren...

De oproep die Balkenende gisteren op een CDA-bijeenkomst deed en die teletekst haalde (dat-ie ook premier wilde worden als de PvdA de grootste zou worden) doet hij af als een niet-begrepen grap. Nou, hahaha dan. Maar dan vraag ik mij af wat nou de grap is van die andere twee: Zijn afkeer van de VVD of zijn afkeer van de PvdA?
===
Het is kwart over één. Nog een uur.
Het is twee uur. Nog een kwartier. Nog acht minuten, zeven, zes... Hoe zal de PvdA hem of haar eigenlijk presenteren? Als een soort wie van de drie, zitten prominente PvdA'ers naast elkaar aan een tafel, waarop Wouter Bos vraagt 'wil de echte kandidaat-premier van de PvdA NU opstaan?'...?
Nog vijf minuten.
Of staat er straks een grote PvdA-taart op het podium, waar De Kandidaat dan uit komt springen?
Nog vier minuten.
Of zal...
14uur12: Het extra journaal begint.
Live beelden vanuit Amsterdam.
Een menigte journalisten, gewapend met microfoons en camera's, staat voor een gebouw.
'Geen van de bekende kandidaten is hier vandaag in de omgeving van dit gebouw gesignaleerd. Wouter Bos zal zometeen in de deuropening verschijnen en de naam bekend maken.'
Wie o wie o wie o wie o wie o wie?
Daar is-ie dan. Wouter Bos, omringd door PvdA-prominenten: De Vries, Van Nieuwenhoven, Koole, Albayrak.
'Welkom... Adrie Duyvestein is... ' Wat!?! '... vannacht vader geworden.'
Vervolgens volgt de serieuze toespraak van Bos, waarin hij het profiel van de meest geschikte kandidaat-premier omschrijft... en ja... het leidt uiteindelijk naar één naam, die al als belangrijkste kandidaat genoemd werd... 'Ik heb Job Cohen gevraagd...' er wordt gejuicht op de achtergrond, Bos schiet in de lach en herhaalt de zin, nu met de nadruk op het woord 'geVRAAGD'...
Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam, heeft ingestemd om de kandidaat-premier van de PvdA te zijn.

Op het volgende journaal is er een live-toespraak van Cohen te zien: Gratis reclame voor de PvdA. Balkenende en Zalm willen met hem in debat, maar de PvdA weigert dit: Bos is er voor de politieke lijn, Cohen moet, nu nog in Amsterdam en hopelijk binnenkort voor heel Nederland, de burgervader spelen.
Ik begrijp de vraag van Zalm en Balkenende, vanuit hun eigen belang gezien, niet helemaal:
Alleen al als die drie mannen naast elkaar aan één tafel zouden gaan zitten zou het beeld verpletterend zijn: De gespannen boekhouder, de kostschooljongen en de staatsman.

Even later staat het al weer op teletekst: 'CDA, VVD & LPF bekritiseren Cohen.'
Herben reageert vanuit Provesana, waar hij naast het graf van PF staat. 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!' ??? Ja, ik weet dat dit het favoriete spreekwoord van menige LPF'er is (meestal om zijn of haar eigen lompe optreden mee te camoufleren) maar...
Dit kan toch niet serieus op Job Cohen slaan?
Als Cohen een zachte heelmeester is, waarom pronkt LPF-minister Nawijn dan met de momentele, strenge Nederlandse asielwet... die toch echt door de toenmalige staatssecretaris Cohen door het parlement is gesleept...
Cohen's hele aanpak met tentenkampen en zijn opstelling tegenover illegalen... soft?
Ach, ik wil er niet eens verder serieus op ingaan.

De PvdA blijkt nog een tweede kandidaat-premier te hebben gehad, de Tilburgse burgemeester Stekelenburg, maar hij zij af wegens gezondheidsredenen.
===
Op het journaal beelden van de LPF op schoolreisje in Italië. Jippie! Op de foto bij het graf van die mijnheer die jullie nauwelijks hebben gekend, maar die jullie wel beroemd heeft gemaakt! De LPF? U bedoelt de Lijken Pikkers Federatie?
===
Bij SBS6 is er weer een nieuw interactief politiek programma met Maurice de Hond 'Waar stem ik op?', vol politici en bekende Nederlanders. Ellen ten Damme: 'Vreemd: Ik blijk helemaal niet te zijn ingeburgerd. Ik ben het tot nu toe nog bij elke stemming oneens geweest met "Het Volk". Misschien moet ik maar het land worden uitgezet.'
=== "Hoessein in ballingschap niet vervolgd." De VS raden Saddam aan om zijn land te verlaten, 'om zo een oorlog te voorkomen'. Wat een stelletje hypocriete huichelaars: het gaat jullie officieel toch helemaal niet om de heer Saddam Hoessein, maar om de wapens die het leger van Irak heeft?

Maandag 20 januari 2003

Het CDA komt met het plan om 'in de strijd tegen de bureaucratie' in het volgende kabinet het aantal staatssecretarissen te halveren. Ja, ik herlees bovenstaande zin nog eens en kijk voor de zekerheid nog naar de datum... nee, het is geen 1 april, dus ik kan in alle vrijheid zeggen: WAT EEN DOM PLAN!
Het werk van die verdwenen staatssecretariaten zal in een volgend kabinet voorlopig gewoon nog gedaan moeten worden (al was het maar om die oude taken af te bouwen) en dan gebeurt het dus door ambtenaren (=bureaucratie) op een ministerie, in de plaats van door democratisch controleerbare staatssecretarissen...
===
Het blijkt Zalm en Balkenende niet te zijn gelukt om een debat met Cohen te regelen.
Daar hebben ze dus wel 36 uur in de laatste dagen van de campagne mee verspild...
Er is trouwens nog wel nieuws over Balkenende te melden: Nadat hij eerder in de campagne al een nieuw kapsel in zette, komt hij 2 dagen voor de verkiezingen met zijn ultieme geheime wapen: Een Nieuwe Bril!
===
Bij Nederland Kiest: Een Nieuwe Politieke Barometer, die... nu al is achterhaald.
Hij blijkt namelijk met onderzoeksresultaten van vorige week, tot en met zaterdag, te zijn samengesteld. Vroeger werd dat er niet zo hardop bij gezegd, maar vroeger was het stemvee ook niet zo op drift en... vroeger was er nog geen peilingenoorlog.

2 dagen voor de verkiezingen mag ik toch wel concluderen dat de belangrijkste vragen van deze campagne waren 'Wat Is De Allerlaatste Peiling?' en 'Wie Is De Kandidaat-Premier Van De PvdA?'
Daarnaast zijn er nog een paar inhoudelijke verschillen tussen de partijen, die eindeloos worden herhaald:
Zo zijn het CDA en de VVD voor een lagere staatsschuld, de PvdA tegen hoge ziekenfondspremies en de SP en GroenLinks voor hogere belastingen...
Tot zo ver de inhoud van de verkiezingscampagnes van het jaar 2003. Het lijkt een karikatuur, maar dit is toch echt alles wat van al het geschreeuw op den duur blijft hangen...

Sinds de naam van Job Cohen bekend is gemaakt, gaat het nu dus over de peilingen. Maar welke peiling moeten wij geloven? De ene peiler beschuldigt de andere ervan niet betrouwbaar te zijn, vervolgens begint die ene een nieuw bureau en beschuldigt de anderen ervan niet actueel te zijn, waarop er deskundigen op tv verschijnen, die beweren dat die actuele peilingen van die ene niet wetenschappelijk zouden zijn, waarop de andere 2 bureaus op tv tot in den treuren komen herhalen, dat er een keurmerk voor opiniepeilingen zou moeten komen, wat nogal vreemd is als er maar 3 zijn...

De spil in alle peilingen is 'die ene', Maurice De Hond, een naam die alleen legendarisch is geworden omdat hij er in het verleden al zo vaak zo ver naast heeft gezeten…
Bureau Interview gebruikt de methode De Hond. Het NIPO gebruikt een methode, met een vaste stempanel. Een methode die bij de vorige verkiezingen nog werd aangevallen door De Hond als onbetrouwbaar, maar die uiteindelijk beter bleek te voorspellen dan Bureau Interview... SBS6 gebruikt daarom nu de Nieuwe Methode De Hond, met... een vast stempanel...

'De peilingen,' zoals iedereen elkaar dezer dagen na spreekt in holle frasen, 'scheppen hun eigen dynamiek.'
Doordat de PvdA in de peilingen begon te stijgen, zijn veel linkse kiezers gaan twijfelen:
eigenlijk zouden ze liever GL of SP stemmen, maar... als de PvdA de grootste, of in ieder geval groot zou worden... zou dat weleens een veel betere waarborg tegen een nieuw rechts kabinet kunnen zijn, dan drie versplinterde midden-grote linkse fracties...

Om dat 'strategisch stemmen' te stimuleren heeft Maurice de Hond dit jaar zelfs nog een nieuwtje bedacht: Hij zal op de verkiezingsdag zelf, om 19.00uur nog een peiling publiceren, die hij die ochtend heeft afgenomen.
Het CDA en de kleinere partijen zijn bang dat als deze peiling een nek-aan-nek-race aanduidt tussen het CDA en de PvdA, dit veel kiezers zal overhalen om 's avonds nog snel een strategische stem uit te brengen.
Er gaan vanuit het CDA en de Christen Unie zelfs stemmen op om, net als in verschillende andere landen, deze laatste peiling wettelijk te verbieden.

Op zich heb ik wel begrip voor de strategische stemmers: Als ik zou moeten kiezen tussen Balkenende&Zalm of Cohen... Ook al ben ik het politiek gezien met alledrie oneens, heb ik er totaal geen twijfel over, welke van deze drie het meest geschikt zou zijn als premier. Maar dat is niet de keuze in ons politieke systeem. Wij hebben geen rechtstreekse verkiezingen voor de minister-president. Je hoort te stemmen op de partij en de persoon waarvan je denkt dat hij/zij jouw opinies het beste kan verdedigen in het parlement.

Op mijn stem heeft de nek-aan-nek race dan ook geen invloed. Ik ga niet op de PvdA stemmen om ze in een consensuskabinet te krijgen, om mij vervolgens dagelijks te ergeren aan mijzelf... dat ik een partij aan de macht heb geholpen, die allerlei CDA-compromissen in de praktijk brengt...
===
Winny de Jong is te gast bij Studio2. Hoewel ze voor zichzelf is begonnen met haar Conservatieven.nl, toont ze zich de ultieme LPF'er: Dat zij met haar partij in de peilingen op nul zetels staat is 'oplichterij' en 'manipulatie'...
Jaja... en het is zeker ook 'één groot complot' en een 'hetze'? Volgens Winny staat zij op nul zetels omdat er alleen maar wordt gepeild naar partijen die al in de tweede kamer zitten... sorry mevrouw de Jong...
Als u bijvoorbeeld eens goed de peiling van vanavond bekijkt, dan staan de overige partijen daar gezamenlijk toch echt op 2% ... Hoe komen ze aan die score, als ze toch niet worden gepeild?

Dinsdag 21 januari 2003

De herhaling van BvD&M. Gerda Verburg (CDA) speelt ja/nee. Op de vraag 'wilt u nog ergens op terugkomen?' antwoordt ze: "Nee, ik geloof dat ik het met al mijn antwoorden eens was." ... dat is nog eens Nieuwe Politiek...
===
Bij Goedemorgen Nederland zijn maar liefst 9 lijsttrekkers te gast, maar alleen van de hele kleine partijen. Ze krijgen om de beurt de kans om zich voor te stellen. Op dit moment is het de beurt aan de lijsttrekker van de AVD (de Alliantie voor vrijheid, Vernieuwing en Democratie), een verzameling ex-LPF-leden, die geroyeerd werden, toen ze het waagden om via de rechter te bewijzen dat de LPF-ledenvergadering ondemocratisch was...
'Heeft u ook een slogan?' Lijsttrekker Ysbrand van de Krieke antwoordt zelfverzekerd: 'Jazeker: De burger is er voor u!'
De presentatrice kijkt hem verward aan. Na een paar seconden heeft v.d. Krieke door dat hij iets verkeerds heeft gezegd en herpakt zich 'Euh... pardon: De overheid is er voor u...'

Nee... ik lach er niet om... dat zou flauw zijn... ik vind het alleen zo buitengewoon pijnlijk... niet dit minuscule foutje... maar die opeenhoping van... ach...
al die klungelaars... in de slipstream van Pim Fortuyn... als het mogelijk is om in de hemel zelfmoord te plegen uit schaamte... dan zal-ie dat al hebben gedaan...

Toen Pim Fortuyn nog gewoon een columnist en publicist was, had ik als kritiek op hem, dat het er altijd verdacht veel op leek, dat hij uitging van een populaire, makkelijke mening en daar vervolgens pas de intellectuele argumenten en pseudo-wetenschappelijke bewijzen bij ging zoeken. De professor van de onderbuik. Daaruit verklaarde ik ook zijn vreemde wisseling van politieke overtuiging: Toen het in was, om links te zijn, was hij radicaal links.
Toen het in werd, om rechts te zijn, werd hij radicaal rechts. Om eerlijk te zijn, vond ik dat hij als rechtse columnist wel een nuttige rol speelde, als tegengif voor alle elkaar na-kwakende opiniemakers aan de linkerkant van het politieke spectrum. Misschien kon dat wat evenwicht brengen in het maatschappelijk debat... en er voor zorgen dat zogenaamde maatschappelijke debatten niet alleen door linkse mensen, met zogenaamde politieke correcte meningen serieus werden genomen…
Maar daarmee waren Fortuyn’s prikkelende stellingen, evenmin als de meningen die Jan Mulder of Theo van Gogh of Herman Brusselmans of Robert Pustèlnic in hun columns gebruiken, nog niet geschikt om serieuze politiek mee te bedrijven...

Het probleem van de meeste volgelingen van Fortuyn blijkt nu, dat ze helemaal niet de intellectuele capaciteiten hebben, om onder hun onderbuikmeningen, een onderbouwing op basis van argumenten te geven... dus beperken ze zich maar tot hard schreeuwen, royementen, kogelbrieven...

Zoals Fortuyn zelf ooit ironisch riep: 'Ik ben niet eng! De mensen die op mij stemmen, die zijn eng!' Om daarop te laten volgen: 'Wees daarom maar blij dat ze tenminste op zo'n nette man als ik stemmen...' Maar de dandy, die door brede lagen van het volk vreemd genoeg gezien werd als 'een gewone man'... is niet meer...
===
'CDA, VVD en PvdA op tekort in 2007' zo meldt NOS-teletekst, via een anonieme bron op het ministerie van financiën. Okay... en de hele campagne van het CDA en de VVD was er op gericht om de mensen te waarschuwen voor de PvdA, die in 2007 een tekort zou hebben...
Al dat geëikel met cijfertjes... politiek gaat blijkbaar niet meer om idealen of oplossingen, maar om De Schatkist. Eindelijk begrijp ik wat ze bedoelen met de BV Nederland...
===
Cohen verklaart in een interview met het Parool wel beschikbaar te zijn voor het premierschap, maar persoonlijk eigenlijk liever burgemeester van Amsterdam te willen blijven. Balkenende speelt er voorspelbaar op in: 'Wij van het CDA zullen er morgen voor zorgen dat deze persoonlijke wens van de heer Cohen uit zal komen.'
===
De site van Stemwijzer.nl is vandaag gecrasht omdat hij overbelast was. Het programma Kassa liet eerder zien hoe betrouwbaar die stemwijzer is: Ze voerden 2 keer bij dezelfde antwoorden 'eens' of 'oneens' in, maar de ene keer drukten ze bij de overige antwoorden op 'neutraal' en de tweede keer drukten ze bij die antwoorden op 'geen mening'... en... als stemadvies kreeg men de ene keer GroenLinks en de andere keer de LPF mee...
=== Ondertussen beloven alle peilingen, inclusief de politieke aandelenmarkt in de Volkskrant, dat de PvdA de grootste partij zal worden... we zullen zien. ===
Het Jeugdjournaal lijsttrekkersdebat. Ik moet het toegeven: Leuk! Alleen een beetje pathetisch, dat ze bij een voorbeeld van een uitgeprocedeerd, asielzoekend kind, er juist eentje namen die 'toevallig' in het Nederlands jeugdelftal voetbalt... Alsof dat nog wat uitmaakt...

Er is nog hoop voor Nederland: Als de kinderen aan het einde van het debat achter hun favoriete politicus moeten gaan staan, wordt het erg druk achter Marijnissen en Bos... een enkel kind staat achter Balkenende en bij Zalm moet de presentator als een schoolmeester, die het opneemt voor een gepest kind roepen: 'Gaat er echt NIEMAND achter mijnheer Zalm staan?' Waarop één kind, waarschijnlijk uit medelijden, alsnog een blauw shirt aantrekt en achter hem gaat staan. Marijnissen wint uiteindelijk van Bos met 1 kind verschil…

In de voor- en nabeschouwingen op dit debat, viel vooral de nadruk op ontboezemingen, zoals Bos die verklaarde tussen z'n 8e en z'n 10e al te hebben gerookt, Balkenende die pas op zijn 36e verkering kreeg en Marijnissen die bekende ooit een boek te hebben gestolen... maar voor mij was het meest opzienbarende het moment dat Gerrit Zalm met Pim Fortuyn probeerde te koketteren... dat hij net als hem wilde dat er heel veel zou veranderen in dit land...
Het blijft bedenkelijk: Gerrit Zalm is sinds de dood van Fortuyn bezig om Fortuyn's kiezers met Fortuyn-standpunten te lokken... terwijl diezelfde Gerrit Zalm in de vorige campagne Fortuyn nog... EEN GEVAARLIJKE MAN noemde....
===
Het is inmiddels nacht geworden. Over een paar minuten is het al De Dag Des Oordeels.
Dus dit was De Grote Avond die al maanden van te voren werd aangekondigd als 'beslissend' voor de verkiezingen, met achtereenvolgend het Grote Lijsttrekkersdebat en De Verkiezingsconference van Freek de Jonge?
Bij het grote debat waren vooral vermoeide politici te bezichtigen. De verrassende winnares was Femke Halsema. Waarschijnlijk had zij door al haar vermoeidheid alle tips vergeten, die in de weken daarvoor in haar waren gepropt, voor elk debat en... stond daar voor het eerst de Femke Halsema, zoals ik haar ken uit de tweede kamer-debatten: Een felle debatster, inhoudelijk de tegenstanders telkens een stap voor. Maar tja... de debatprestaties van Halsema zullen waarschijnlijk weinig invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van de verkiezingen... of... oh ironie... ze zou vanavond net genoeg ex-GroenLinks-kiezers, toch weer terug hebben weten te winnen, waardoor niet de PvdA, maar het CDA de grootste partij wordt...

Freek De Jonge zal in ieder geval weinig invloed hebben op de uiteindelijke uitslag. Hij had best een paar sterke momenten, maar qua actuele politiek beperkte hij zich vooral tot een ironisering van de LPF-kiezer. Zo stond er een groot katheder op het podium, versierd met Stars&Stripes, waar hij om de zoveel tijd op omhoog rende, de grootste onzin begon uit te kramen, om te beëindigen met 'Het is goed dat zulke dingen eindelijk eens gezegd kunnen worden!'

Ach, al die debatten… al dat cabaret… voor mij maakt het allemaal ook niets uit. Ik had mijn keuze toch al bepaald. Eerder dan ik had verwacht…

© robertpustelnic@hotmail.com


Naar vorige aflevering van Het Dagboek van een Kiezer