terug |
Suiker in hondenkoekjes
Er komt heel veel informatie tot ons.
Maar kunnen we omgaan met al die informatie?
Wat kunnen we bijvoorbeeld met die lijst aan ingrediënten die fabrikanten van voedsel, cosmetica enz. verplicht zijn toe te voegen?
Lezen.
Ja natuurlijk.
Maar snappen we ook wat we lezen?
Zo raakte ik verontrust toen ik de woorden suiker en suikers steeds vaker zag verschijnen op de ingrediëntenlijst van hondenkoekjes.
Doe je je uiterste best om het gebit van je hond goed te houden, zit er suiker in de (complementaire) voeding.
Ik vraag naar het waarom in de dierenwinkel.
"Ja ik heb er ook al diverse opmerkingen over gemaakt. Maar het blijft er in zitten.. Ja het zit zelfs in de dentasticks!" vertelt de filiaalbeheerder.
Die laatste opmerking maakt de maat vol. Dat ik al tijden nauwelijks meer hondenkoekjes zonder suiker kan kopen was al een grote ergernis, maar zelfs in de dentasticks..?! Hoe verzin je het?!
Ik schrijf een mail aan de werkgever van de filiaalbeheerder.
Van: Marja Oosterman
Verzonden: zondag 22 april 2012 16:59
Aan: Service Petsplace
Onderwerp: timo hondenkoekjes
Beste Mensen,
Timo hondenkoekjes en -voer wordt in een zeer ruim assortiment aangeboden in uw winkels.
Tegen een leuk prijsje ook nog, dus dacht ik een geregelde klant te worden in een pas heropende zaak in de buurt.
Maar nee, daar zie ik toch van af.
Want in al deze hondenkoekjes zit..
SUIKER.
Hoe kom je als diervoedingsfabrikant of als dierenwinkel op dit belachelijke idee?
a. een hond hoeft geen zoet
b. voor de tanden van een hond is het zeer belangrijk geen zoet te geven zodat het gebit lang mee gaat.
Ik hoop dat u actie onderneemt zodat ik bij Pets place weer koekjes en voeding voor mijn hond kan kopen.
Vriendelijke groet,
Het antwoord komt snel:
At 11:49 26-4-2012:
Beste Marja,
Bedankt voor je e-mail.
Timo hondenkoekjes bevatten inderdaad bepaalde suikers, deze zijn niet extra toegevoegd, dit zijn alleen natuurlijke suikers. De echt schadelijke suikers zijn niet toegestaan in hondenvoer.
Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag van je.
Met vriendelijke groet,
Jasper Winkelman
Medewerker Consumentenservice
Pets Place
www.petsplace.nl
Natuurlijk had ik nog vragen:
Van: Marja Oosterman
Verzonden: vrijdag 27 april 2012 15:22
Aan: Jasper Winkelman
Onderwerp: RE: timo hondenkoekjes
Beste Jasper,
Ook jij bedankt voor je e-mail.
Op de aanduiding van de koekjes vind ik diverse omschrijvingen.
O.a. de verzamelnaam 'suikers', maar ook simpelweg suiker.
Bietsuiker en rietsuiker mogen als zodanig aangeduid worden. En ook dat zijn 'natuurlijke suikers'.
Dus misschien wil je zo vriendelijk zijn toe te lichten over welke 'natuurlijke suikers' je het hier hebt.
En wat jullie verstaan onder 'echt schadelijke suikers'?
In afwachting van je antwoord,
Vriendelijke groet,
Nu worden mijn vragen kennelijk ingewikkeld:
At 11:19 2-5-2012:
Beste Marja,
Bedankt voor je reactie. Ik heb wat informatie opgevraagd, ik stuur je een reactie zodra ik meer weet. Ik hoop dat dit binnen een week is.
Met vriendelijke groet,
(..)
Na een herinnering komt het uiteindelijke antwoord:
From: Jasper Winkelman
Date: Wed, 30 May 2012 16:04:36
Beste Marja,
Bedankt voor je herinnering.
In Timo hondenkoekjes zitten inderdaad suikers, dit is normale kristalsuiker. Het percentage is minder dan 1% en dit zit er in voor gluten vorming in het deeg.
Met vriendelijke groet,
Jasper Winkelman
Ik surf nog even naar meer informatie en vind o.a. dit op smulweb
:
Gist is een micro-organisme, dat zich onder de juiste omstandigheden (aanwezigheid van suiker, vloeistof en warmte) snel vermeerdert en daarbij het deeg laat rijzen.
Gist heeft suiker nodig.
Als aan het deeg nog wat suiker of siroop wordt toegevoegd, rijst het sneller zonder dat het deeg zoet wordt. De gist voedt zich met suiker en produceert daarbij koolzuurgas en alcohol. Een te grote hoeveelheid suiker is slecht voor de ontwikkeling van de gist. Dit werkt conserverend en vertraagt de werking van de gist.
Nou weet ik ook eindelijk waarom er altijd een schepje suiker bij de ingrediënten moet die ik in mijn broodbakmachine doe.
Suiker is dus bevorderlijk voor het rijsproces van het deeg.
Bakker Verspeek uit Utrecht bevestigt dat verhaal.
Sterker nog, hij vertelt dat er meestal suiker in ons dagelijks brood zit zonder dat we dat weten.
"Op de lijst ingrediënten bij brood zie je meestal geen suiker staan.
Toch zit het er vaak wel in..
als onderdeel van een 'broodverbetermiddel'."
Voor brood zonder suiker ben je dus aangewezen op andere rijsmiddelen zoals zuurdesem.
Zelf bakken
Hondenkoekjes blijken overigens heel goed te kunnen worden gebakken zonder rijsmiddelen.
Ik heb dat inmiddels proefondervindelijk kunnen bewijzen door diverse recepten voor hondenkoekjes uit te proberen die je kunt vinden op
hondenkoekjes.nl
Sedert de correspondentie met de heer Winkelman startte heb ik nog maar 1 x koekjes gekocht voor mijn hond. Bij Pets Place om de filiaalbeheerder uit het begin van dit artikel te kunnen vertellen over de correspondentie met een andere medewerker van zijn werkgever en wat die me geleerd heeft.
Ik zal er desondanks toch niet vaak meer komen.
Mijn hond en ik zijn inmiddels geheel enthousiast over de recepten van hondenkoekjes.nl.
Ik kies steevast voor de eenvoudige recepten die doorgaans neerkomen op een of meerdere granen (havermout en tarwe bijv.) een ei, vocht met een lekker smaakje zoals bouillon, en uitgeperste knoflook. Die knoflook is niet alleen een smaakmaker maar maakt je hond ook veel minder aantrekkelijk voor vlooien.
De eerste keer dat ik een plaat met hondenkoekjes uit de oven haalde, ben ik in een schaterlach uitgebarsten. Kon het nog gekker dan zelf hondenkoekjes bakken??
Ik had dan ook heel erg mijn best gedaan en van uitgerold deeg mooie ronde vormpjes gemaakt m.b.v. de dop van een frisdrankfles.
Maar zoveel moeite doen is natuurlijk echt onnodig. Alsof je hond wat geeft om vorm en kleur van zijn voedsel.
Ik heb nu binnen 10 minuten de ingrediënten afgewogen, er deeg van gekneed, uitgerold, die plak in ruitjes gesneden en de losse koekjes op de bakplaat gelegd. Het bakken duurt afhankelijk van het recept 20-40 minuten.
Mijn hond vindt ze helemaal geweldig.
Ik heb hem een paar keer laten kiezen tussen eigengebakken koekjes en allerlei soortjes uit de winkel en hij kiest steevast als eerste de zelfgebakken. Misschien simpelweg omdat ze vers zijn. Hoewel... als ik de bakplaat invet met roomboter i.p.v. olie likt hij helemaal zijn bek erbij af...
Leuke bijkomstigheid:
Een volle bakplaat (de hoeveelheid per recept) is minimaal goed voor een pond koekjes en kost maximaal een derde van een vergelijkbaar gewicht aan koekjes uit de winkel.
En dan zijn ze nog biologisch ook.
Hahahaha
|
vormloos?
De eerste zelfgebakken koekjes
|